580Logo-Ayla-metlogo245x270
De Praktijk

Natuurlijk de klacht, maar ook zijn/haar hele levensloop,  ziektegeschiedenis, voedingspatroon, beweging, gedrag, omgeving, etc. Daarnaast  wordt het dier geobserveerd en onderzocht, waarbij ook de emotionele aspecten  ruim aan bod komen.  

Uit  al die gegevens is het mijn taak om de kern van het probleem te vinden, waarvan  de klacht vaak slechts een symptoom is. Wanneer alleen een symptoom aangepakt  wordt zie je vaak dat later een ander probleem de kop opsteekt omdat de oorzaak  niet is weggenomen. Dit zie je nogal eens bij huidklachten die met  corticosteroÔden behandeld worden. De huidklachten worden minder omdat de  afweerreactie van het lichaam onderdrukt wordt, maar de oorzaak wordt niet  weggenomen en het lichaam moet een andere weg zoeken om datgene kwijt te raken  wat het via de huid wilde lozen. Natuurlijk kun je een dier niet met vreselijke  jeuk laten rondlopen, maar het is wel noodzakelijk om de oorzaak te vinden om  erger te voorkomen.

 Als  de kern van het probleem gevonden is, dan zijn er verschillende methoden om dit  aan te pakken. De methoden die door mij over het algemeen gehanteerd worden  zijn:

  1. maatregelen:  dit heeft altijd de voorkeur en zal altijd in meerdere of mindere mate  terugkomen. Maar vaak zijn alleen maatregelen niet voldoende en komen we  terecht bij therapieŽn als
  2. Homeopathie
  3. Bachbloesem  remedies
  4. Aromatherapie
  5. Fytotherapie
  6. Reinigingskuren
  7. tTeam  en/of bewegingstherapie

Hiervan  wordt een methode of combinatie van methoden uitgezocht die het best passen bij  uw dier en zijn/haar probleem.Soms kan het zijn dat een probleem in laagjes  afgepeld moet worden en dat een aantal keren opnieuw bekeken moet worden wat de  juiste therapie is. Heel duidelijk is dit bijvoorbeeld bij een reinigingskuur,  die een hoop oude rommel verwijdert uit het lichaam, waarna opnieuw gekeken moet  worden wat er nog over is van het probleem. 

De duur van de behandeling is mede afhankelijk van  de ernst en langdurigheid van de klachten. Iets dat in jaren scheef gegroeid is,  is niet in ťťn dag weer recht te krijgen door een wondermiddel .Veel ziekten worden gelijkgesteld aan de symptomen waarmee we  hulp gaan zoeken. Voor die symptomen ontstaan is er echter al heel veel gebeurd,  zeker bij dieren. Het lichaam is een zorgvuldig afgesteld geheel, waar continu  een interactie plaatsvindt met allerlei invloeden van buitenaf. Dit kunnen  heel materiŽle zaken zijn, maar ook emotionele of  geestelijke