580Logo-Ayla-metlogo245x270
Fyto & reiniging

Bij fytotherapie wordt het  hele kruid gebruikt.

Dit is  eigenlijk de oudste vorm van natuurgeneeswijzen en  degene die het dichtst bij dieren staat. Het is zelfs zo  dat dieren zo goed en zo kwaad mogelijk zelf proberen  zichzelf te helpen met kruiden die zich binnen hun  bereik bevinden.Honden en  katten bijvoorbeeld eten gras om braken op te wekken,  wanneer zij iets in hun maag hebben wat niet lekker  zit.

 Een dier wat wilg eet moet in de  gaten gehouden worden, want behalve dat ze het lekker  kunnen vinden, bevat wilg ook salicylzuur (waar aspirine  van gemaakt wordt) en heeft daardoor een pijnstillende  werking. De kans bestaat dan dus dat ze ergens pijn  hebben.

 Helaas kunnen dieren tegenwoordig  niet zelf hun gezondheid meer regelen door het zoeken  van passende kruiden en zijn ze daarvoor op ons  aangewezen.

 Dat hoeft niet altijd zo moeilijk  te zijn als het lijkt. Brandnetel bijvoorbeeld is een  geweldig kruid, ook om toe te voegen aan het voer ter  bevordering van de weerstand. Het groeit bijna overal en  als u op een schone plek (natuurlijk niet pal langs een  drukke weg met uitlaatgassen) wat brandnetel uittrekt en  dat een dagje laat liggen om de 'brand' eruit te laten  gaan, dan kunt u dat zo door het eten van uw paard,  konijn, geit etc. doen.

 Brandnetel werkt bloedzuiverend en  weerstandsverhogend en is door de goede bereikbaarheid  voor onze dieren een dankbaar kruid. In het voorjaar kan  brandnetel ondersteunend werken bij de  voorjaarsreiniging.

 De mogelijkheden van fytotherapie  gaan natuurlijk veel verder, en daarom is het ook een  belangrijke therapievorm in een natuurgeneeskundige  praktijk.De insteek is dan  echter de individuele patiŽnt, niet de klacht of het  symptoom .

Reinigingkuur

 In deze tijd zij wij, en onze  dieren, vaak inwendig vervuild door luchtvervuiling,  toevoegingen aan voedsel, medicijngebruik en een minder  gezonde leefwijze.

 Op sommige van deze factoren hebben  wij zelf invloed, andere zijn onontkoombaar. Vooral bij  klachten met een chronisch karakter is het vaak nodig om  deze vervuiling eerst uit het lichaam op te ruimen,  voordat het onderliggende probleem aangepakt kan  worden.

 Daarom wordt vaak bij het begin van  de behandeling een reinigingskuur voorgeschreven. Reinigen kan bijvoorbeeld met  kruiden (zie fytotherapie: brandnetel), groene leem,  homeopathische middelen. De keuze is ook hierbij weer  afhankelijk van het dier en wat deze kan hebben. 

 Een reinigingskuur kan belastend  zijn voor zowel dier als eigenaar, omdat het opruimen  van vervuiling gepaard kan gaan met verergering van de  klachten of andere ziekteverschijnselen. Hoe vervelend  ook, dit is een noodzakelijke fase om het lichaam weer  schoon te krijgen.Belangrijk is dat het dier  voldoende drinkt, en dan verdwijnen na enkele dagen deze  klachten ook weer.

 Bij een  dier dat erg verzwakt is kan ervoor gekozen worden om  eerst de weerstand te verhogen alvorens met de reiniging  te beginnen .