Home
Yoga
Yin yoga
Vinyasa flow
Hatha yoga
Early bird
Meditatie
Tarieven
Lesrooster
Klankschaalmassage
Nieuws
Contact
Sitemap

 Yoga 

Als wij het hebben over yoga bedoelen we vaak de fysieke oefeningen die onderdeel uitmaken van het yogapad. Dit is echter een klein onderdeel van de eeuwenoude filosofie die kort gezegd gericht is op het bereiken van de perfecte innerlijke en uiterlijke balans. Degene die de yogastappen op papier gezet heeft is de wijsheer Patanjali, de schrijver van de yogasutra’s. Hij beschrijft yoga als het stilleggen van de bewegingen van de geest. 

Om dat te bereiken moet een 8-voudig pad gevolgd worden van leefregels, oefeningen (asana’s), ademhalingstechnieken en meditatie om uiteindelijk tot éénwording te komen. We noemen dat ook wel verlichting. 

Hoewel de asana’s slechts één onderdeel daarvan zijn herkent iedereen wel het gevoel van rust dat een yogales, hoe inspannend ook, je kan geven. Je hoeft dus niet persé de volledige filosofie te integreren in je leven om al profijt te hebben van een stukje meer balans en rust in je leven. 

Zoals altijd wanneer mensen iets doorgeven, hebben in de loop der jaren verscheidene mensen de asana’s toegepast op een eigen manier. Vandaar dat er verschillende soorten yoga zijn ontstaan vanuit de dezelfde houdingen. De verschillen zitten dan vaak in de manier waarop de asana’s worden uitgevoerd.  Belangrijk is dat je de yogavorm(en) kiest die bij jou passen en waar je je goed bij voelt. Wat in alle yogavormen terugkomt is de aandacht waarmee je beoefent en het respect voor je eigen grenzen.